Cocu crede că România și Olanda pot depasi grupa de la Euro
Olandezul spune că mutu e imprevizibil, iar chivu e jucătorul care protejează echipa. Phillip Cocu știe bine naționala României, împotriva căreia a jucat de câteva ori. La 38 de ani el evoluează la formația Al Jazeera, antrenată de Ladislau Bölöni, însă din vară va deveni secund la naționala Olandei.
Cum ai ajuns în Emirate?
Pentru ultimul an al carierei îmi propusesem să joc undeva exotic. Aveam de ales între Australia, Statele Unite și o echipă din Golf. Mister Bölöni m-a sunat, am venit să văd ce e aici, mi-a plăcut și am rămas. Dacă ies și campion cu Al Jazeera, chiar pot să mă felicit pentru alegerea făcută.
Te cunoșteai cu Bölöni?
Nu ne întâlnisem niciodată. Așa, auzisem de dânsul, dar nu am avut nicio tangență. Se vede însă că a fost fotbalist de valoare după felul în care lucrează. A schimbat totul la echipa asta și de aceea avem rezultate. Îi place să lucreze mult cu mingea, să avem posesie, are scheme tactice, elemente care nu se regăseau în bagajul celor de aici.
E diferit fotbalul din Golf față de cel din Europa?
Absolut. În primul rând aici trebuie să îți dozezi efortul, pentru că riști să dai totul la încălzire din cauza căldurii. Apoi, aici e altă cultură fotbalistică. N-are nicio legătură cu Europa. Arabii încă învață
abecedarul acestui sport. Nu-i ușor ca european să reziști aici. Mai ales dacă ești antrenor.
Să vorbim și despre România. Îți amintești meciurile cu noi?
Nici nu aș avea cum să nu o fac. Contra voastră am marcat cel mai rapid gol al carie-rei mele. V-am învins cu 2-0 chiar la București și am înscris în minutul 1, cu capul. A fost o perioadă când vă băteam mereu.
Ultima dată însă nu...
Da, dar nu am fost eu. Glumesc, așa e în fotbal. Era normal să mai bată și România. Valoric, cele două naționale sunt cam de același calibru. Olanda e un pic mai bine cotată, pentru că a avut continuitate la turneele finale, iar România nu. Să știți că prezența la un turneu final e barometrul performanțelor. Acolo te vede lumea și te remarcă.
La vară suntem din nou în aceeași grupă. Cine e favorită?
Spre norocul nostru, dar și al vostru, Italia și Franța sunt favorite. Asta însă poate să le coste. De fapt eu cred că cel puțin una dintre ele nu va trece de grupă. Deci, rămâne un loc pentru Olanda și România. Cu puțin noroc însă, putem merge împreună mai departe. Ar fi frumos să trimitem acasă campioana și vicecampioana mondială. Măcar de dragul vremurilor când ne băteam în preliminarii.
Care e cel mai bun jucător român?
Mutu, de departe. Nu ați văzut ce gol le-a dat alor mei, de la Eindhoven, săptămâna trecută? E un fotbalist de mare valoare. Imprevizibil, lovește bine mingea și are forță. Nu e masiv, dar are o forță în picioare extraordinară. Se vede că joacă în Italia.
Chivu?
Îl știu și pe el. Doar a jucat la Ajax. Fotbalist bun, de echilibru, un adevărat căpitan. Mutu e scânteia, Chivu e stingătorul. El protejează echipa.
Dar voi, olandezii, cum stați?
Avem echipă bună. Van Basten, chiar dacă e criticat, a adus un suflu nou. La CM 2006, unii erau lipsiți de experiență, dar acum poate fi turneul lor final. Dacă nu demonstrează, nu se știe când vor mai avea șansă. Din vară se schimbă selecționerul și fiecare vine cu conceptul lui.
De ce ai acceptat să fii secundul noului selecționer?
Pentru că vreau să fiu antrenor. Era normal să mă intereseze o funcție la națională. E măgulitor pentru oricine. Alături de Franck De Boer voi încerca să îl ajut cât mai mult pe Van Maewijk.
"România nu stă doar în Chivu și Mutu, mai sunt și Lobonț, Contra sau Marica. Plus, alții pe care eu nu îi știu" - Phillip Cocu, mijlocaș Olanda
101 selecții are Cocu la naționala Olandei, pentru care a înscris 10 goluri